top of page

Hé Jana, toon ons nog eens VOOR en NA foto's!

Een vraag die ik regelmatig krijg. En ik begrijp die vraag, want ik kijk daar zelf ook graag naar. Het is een beetje toveren. Of een beetje schilderen? Ik doe het dan ook echt graag.


koppelfotografie

Want waarom bewerken we?

Naast de stijl van het fotograferen zelf, is de bewerking bepalend om ervoor te zorgen dat mijn foto's herkenbaar worden. Misschien heb je het zelf ook al ondervonden... je ziet een foto verschijnen op sociale media en nog voor je zag wie de fotograaf is, heb je al een donkerbruin vermoeden door wie de foto werd genomen.

En als ik dat hoor over mijn foto's, vind ik dat fantastisch.

Want voor dát eindresultaat kiezen klanten voor mij en niet voor iemand anders (en omgekeerd uiteraard ook).

Stijlen en smaken verschillen en dat is maar goed ook, of die herkenbaarheid valt helemaal weg.


Maar bewerken gebeurt ook nog om een andere reden. Foto's die je neemt zijn gewoon niet af. Zonder ze te bewerken zit er weinig leven in, weinig diepte, warmte en accenten. Ook mijn smartphone foto's bewerk ik voor er iets mee te doen. In mijn hoofd is het een no-go om een foto door te sturen of te posten zonder te bewerken. Dat-gaat-niet!


Ik downloadde de app Lightroom lang voor er sprake was om te starten in bijberoep. Foto's bewerken heb ik altijd al fascinerend gevonden en bewerken betekent meer dan een (mottige) filter van Instagram gebruiken. Ik ben er allergisch aan.

Graag de real stuff: Lightroom.


En die app kan jullie dus ook helpen. Met de gratis versie kan je al heel wat!

Maar in deze blogpost wil ik jullie dus ook iets leren. Niet enkel vóór en na tonen, maar ik vertel jullie ook hoe ik het deed, in grote lijnen. Misschien ontgoochel ik jullie wel een beetje als ik zeg dat ik mijn eigen recept van Ligthroom (lees: preset) niet deel? Maar het goede nieuws is: je kan helemaal jezelf zijn/worden en je eigen ding doen met de schuivertjes van de app.


Via de app vind je heel wat instructiefilmpjes die je fotobewerkingen in detail laten zien. Zo leer je ook wat elk schuivertje doet. Daar ga ik hier dus niet over uitweiden. Ik deel met jullie de meest courante stappen. Er komen nog meer details bij kijken, maar die laat ik achterwege.


Laten we starten!

Foto's nemen met een fototoestel of een smartphone, de beelden zijn niet af. Hieronder zie je het RAW beeld. Dit is het beeld hoe het op mijn geheugenkaartje staat.


koppelfotografie

Ik stel mijn toestel en ook mijn gsm telkens zodanig in dat de genomen foto altijd een beetje onderbelicht is. Een overbelichte foto verliest al zijn charme en details. In nabewerking krijg je overbelichting niet kwalitatief weggewerkt.


Stap 1

Het toevoegen van mijn preset. Het is een misvatting dat hiermee de kous af is.


koppelfotografie

De foto is te donker, de modellen springen er niet uit. Het lijkt ook dat er onweer in de lucht hing, terwijl het een super mooie zomeravond was. Die sfeer wil ik terug in het beeld brengen.


Stap 2

Ik trek de tempratuur van de foto lichtjes op, zodat het zomergevoel terugkomt.

Ook de kleurtint trok ik lichtjes op naar de roze kant. Groene schijn in foto's zie ik niet graag. Hmm.... dit is misschien al iets te technisch?

koppelfotografie

Stap 3

Ik ging het onderwerp zachtjes verscherpen en ik paste de lenscorrecties toe. Elke lens zorgt voor een bepaalde vervorming van de foto. Misschien waren de donkere hoeken jou opgevallen in de vorige foto's?

Bij onderstaande foto zijn die donkere hoeken verdwenen door de lenscorrectie.



koppelfotografie
Stap 4

En dan is het tijd om de modellen te laten poppen. Aan de achtergrond deed ik voorlopig nog niets. Enkel de modellen worden opgelicht. Niet teveel of het gaat lijken alsof ze op de foto zijn gekleefd. Het koppel komt nu meer tot hun recht.


koppelfotografie

Stap 5

We gaan croppen: de foto gaan bijsnijden. Minimaal en enkel wat nodig is. Want croppen betekent ook verlies aan kwaliteit. Het onderwerp plaats ik hier mooi in het midden zodat het beeld in evenwicht is.

koppelfotografie

Bij elke foto ga ik na of de horizon recht staat en muren staan in 2023 ook nog steeds recht. Of dat hoop ik toch voor jullie! Wanneer ik foto's zie op sociale media waarbij de horizon scheef staat, dan kan ik niet anders dan wegscrollen. Het doet pijn aan mijn ogen. Hoera voor een horizontale horizon en rechte muren!


Stap 6

Had jij al een storend element opgemerkt op de achtergrond bij bovenstaande foto's? Aan de linkerkant zat er een storende vlek in de duinen. Het leidt de aandacht af, het werkte op mijn zenuwen. Dus weg ermee!

koppelfotografie

Bij het verwijderen van storende elementen mag je nadien niet zien dat er aan geprutst is. Hier kruipt veel tijd in en het gaat niet bij elke foto even vlot.


Stap 7

We zijn er bijna. Een algemene blik op mijn foto toont me dat ik nog een tikkeltje extra belichting mis. Hier licht ik de foto in zijn geheel op. Heel miniem. The finishing touch.


koppelfotografie

That's why

Dit proces herhaal ik bij elke foto en is eigenlijk nog uitgebreider, maar hier ga ik bewust niet in detail. Dit is waarom het even duurt voor je je foto's ontvangt. Het is meer dan de foto nemen, er een preset over zwieren en de foto's doorsturen. Foto's moeten steeds 'Naturel' blijven, dat hou ik in gedachten.


Ik zet de foto's van alle stappen hieronder nog eens na elkaar.





Vond je dit een leuke blog? Deel hem dan op sociale media.

Wil je zelf ook je foto's bewerken? Laat ze me zien! Ik ben echt benieuwd!

Bedankt om hier te zijn! Veel liefs, Jana

97 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page